Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αναταράξεις στη ΝΔ από Κιλτίδη

Η διάσταση που υπήρχε όλους τους τελευταίους μήνες στις πολιτικές σχέσεις της Ρηγίλλης με τον κ. Κ. Κιλτίδη οδήγησε χθες στην... έκδοση «πολιτικού διαζυγίου», το οποίο -ωστόσο- δεν αιφνιδίασε κανέναν στο εσωτερικό της ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μετρά» από χθες 89 βουλευτές, αλλά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει στους... λυπημένους από την ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη, με δεδομένο ότι ουδέποτε υπολόγισε τον πρώην υφυπουργό στην πολιτική ή την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός του.

Ο Κ. Κιλτίδης ανακοίνωσε χθες το πρωί την ανεξαρτητοποίησή του από τη ΝΔ με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής
Ο Κ. Κιλτίδης ανακοίνωσε χθες το πρωί την ανεξαρτητοποίησή του από τη ΝΔ με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής

Οι σχέσεις του κ. Κιλτίδη με την κυρία Μπακογιάννη, αλλά και με τον κ. Καρατζαφέρη (ο οποίος χθες του έπλεξε το εγκώμιο), αλλά και η εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ήταν τα στοιχεία που είχαν δημιουργήσει την απόσταση μεταξύ του ίδιου και της Ρηγίλλης.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτήρισαν ως απολύτως αναμενόμενη την κίνηση Κιλτίδη, αλλά απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία ότι ουσιαστικά η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Κιλκίς είναι η απαρχή ενός νέου κύκλου διαγραφών των προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Γ. Καρατζαφέρης: Ο Κ. Κιλτίδης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη
Γ. Καρατζαφέρης: Ο Κ. Κιλτίδης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη

Χθες, πάντως, ο κ. Κιλτίδης και με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση με το Βατοπέδι, με επιστολή που απέστειλε νωρίς το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται. Στη δημόσια τοποθέτησή του, που ακολούθησε, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι «έχει παγιδεύσει το κόμμα στον εκφυλισμό».

«Τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση μεταπολιτευτικά και ο λαός δοκιμάζεται αναζητώντας ελπίδα και προοπτική» -είπε χαρακτηριστικά- «ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν στη ΝΔ επιδίδονται σε εσωτερικές αναδιατάξεις και εκκαθαρίσεις. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται μεταξύ προσώπων, ούτε καν ομάδων. Ζούμε τον ατομισμό της μάζας και η ΝΔ ως αντιπολίτευση πλέον έχει παγιδευτεί στο πλαίσιο του εκφυλισμού, αντί του αναγεννητικού ρόλου κάθε αντιπολιτεύσεως».

«Οχι ερμηνείες»
Σημείωσε δε ότι ο ίδιος -παρότι διαφωνούσε- ακολούθησε την «κομματική γραμμή» στην ψηφοφορία για το μνημόνιο συνεργασίας και υπενθυμίζει τη διαφωνία του στο θέμα του ορισμού των τομεαρχών. «Τους τελευταίους όμως μήνες» -προσέθεσε- «το ποτήρι ξεχείλισε. Βρίσκομαι μπροστά σε εξόφθαλμη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, που καθημερινά εκδηλώνεται και προέρχεται από το κόμμα στο οποίο ανήκω, προκειμένου να πληγώ ηθικά και να απομειωθεί το πολιτικό μου κύρος». «Ως προς την κίνησή μου αυτή» -κατέληξε- «δεν χωρούν περαιτέρω ερμηνείες, καθώς η ουσία αυτής είναι αυτονόητη. Πρέπει να υπερασπισθώ και να διαφυλάξω την προσωπική μου τιμή και αξιοπρέπεια, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος».

Η αντίδραση από το γραφείο Τύπου ήταν ΝΔ ήταν λακωνική και απόλυτα ενδεικτική της προσπάθειας υποβάθμισης του όλου θέματος. «Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε την πορεία που ο ίδιος είχε χαράξει εδώ και καιρό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη Βουλή
Ούτε λέξη από Αλ. Κοντό για τον Κ. Κιλτίδη

Χωρίς καμία αναφορά στον Κ. Κιλτίδη -τον οποίο, πάντως, υποστήριξε με θέρμη ο Γ. Καρατζαφέρης- ο Αλ. Κοντός επετέθη στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, ο πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην εξεταστική για επικοινωνιακούς λόγους και διαπόμπευσε αθώους. Χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας «προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο», ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στη διάταξη Καστανίδη περί ευνοϊκής μεταχείρισης κατηγορουμένων, επιμένοντας ότι δεν ήταν τυχαίο πως η εναντίον του κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ. Μαντέλη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου. Ακόμη, επανέλαβε ότι κανένα στοιχείο δεν συγκλίνει στο ότι υπουργός της ΝΔ χρηματίστηκε και επέμεινε πως ήταν «κεντρική κυβερνητική απόφαση της ΝΔ να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, ο Κ. Κιλτίδης επέλεξε να μην τοποθετηθεί και περιορίστηκε να διανείμει γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ για να στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή. Το μέρος του πήρε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον Κ. Κιλτίδη» με την επιστολή Κοντού στην εξεταστική. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι προχωρούν σε μια λελογισμένη κάθαρση που αφορά τους απόμαχους της πολιτικής, προκαλώντας την αντίδραση του Χ. Καστανίδη ότι «αν πρέπει να λυτρωθεί το πολιτικό παρόν και μέλλον της χώρας, τότε δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στο παρελθόν».

Πολιτικό φλερτ
Δήλωση Καρατζαφέρη φούντωσε σενάρια συνεργασίας με ΛΑΟΣ

Με μια λακωνική δήλωσή του, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ήταν εκείνος που επισημοποίησε το «πολιτικό φλερτ» που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ ΛΑΟΣ και Κ. Κιλτίδη. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Κιλκίς, ο κ. Καρατζαφέρης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κιλτίδη λέγοντας ότι «αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη». «Δυναμικός και συγκροτημένος, προστατεύει τις αρχές του και τις αξίες του και ουδέποτε πρόδωσε τους φίλους του και τα πιστεύω του», προσέθεσε. Η δήλωση αυτή «αναθέρμανε» τα σενάρια περί συνεργασίας του βουλευτή με τον ΛΑΟΣ, κάτι άλλωστε που συζητείται εντόνως από την ημέρα εκλογής του κ. Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από την πληροφορία ότι η κυρία Ντ. Μπακογιάννη ήταν αντίθετη ως προς την επιλογή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή, με τον οποίο διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις. Η τέως υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε νωρίς χθες το πρωί για την απόφασή του αυτή, αλλά παρά τη διαφωνία που εξέφρασε δεν κατάφερε να τον μεταπείσει. Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και την προηγούμενη εβδομάδα και τότε η κυρία Μπακογιάννη είχε πείσει τον κ. Κιλτίδη να μη φύγει.

Οπως η ίδια η τέως υπουργός Εξωτερικών εξηγεί στους τακτικούς συνομιλητές της, δεν είναι στόχος της η απομάκρυνση βουλευτών από τη ΝΔ και πως το μόνο που δικαιολογεί είναι η αποχώρηση βάσει σημαντικής πολιτικής διαφωνίας και όχι για προσωπικούς λόγους.

Ρηγίλλης
Διάψευση φημών για απομάκρυνση του Δ. Σιούφα

Πολλά και ποικίλα σχόλια προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η επιλογή της Ρηγίλλης να εκδώσει ανακοίνωση ειδικά για να διαψεύσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου περί απομάκρυνσης του κ. Δημ. Σιούφα αλλά και άλλων στελεχών του κόμματος, όπως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή.

Η δήλωση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου, που έγινε προφανώς κατόπιν οδηγίας του ίδιου του κ. Σαμαρά, αφορούσε μόνον τον πρώην πρόεδρο της Βουλής. «Ολα αυτά που γράφονται είναι ανάξια σχολιασμού. Δηλαδή, δεν αξίζει τον κόπο ούτε να τα σχολιάσω», είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

πηγη ΕΘΝΟΣ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου